Nanna og Pers sider om dyr
I beg. af december 2010, var vi i stalden og samle den sidste bunke halm sammen, inden der skulle hentes nyt læs.
Jeg brugte hænderne til det sidste på gulvet, men AV for søren da, - hvor der var noget der stak mig!
Et pindsvine unge havde gemt sig i halmen for at sove vintersøvn! Øv! for det var et ret upraktisk sted, og vi kunne se at det var en unge, - for lille til at overleve en vinterdvale.

Vi har boet her i 10 år, men aldrig set pindsvin før. De er her nok, men her er mange steder at gemme sig, -og mange steder at spise uden at vi ser dem.

Efter at have talt med et pindsvineinternat, og tjekket at der IKKE var andre pindsvin i stalden, besluttede vi selv at påtage os opgaven, - at passe den lille ven til det blev forår igen!
Tekst på siden er copyright ©
 
Et pindsvin kom forbi !

VÆGT og FODER.
Ved første vejning viste vægten 400 g. Og det var tydeligt at det ikke var en tynd voksen, men en unge.

Et pindsvin, - uanset startstørrlse, taber ca. 300 g. under en vinterdvale. Derfor skal den naturligvis have noget størrelse inden dvalen, for at overleve.
Nogle sæsoner sker det, at der fødes unger så sent som i september. Disse sent fødte unger når ikke at blive store nok inden dvalen. For at de skal overleve, må de derfor holdes vågne så de kan spise sig gennem vinteren.

Vi tog ungen ind i et bur i varmen. Den blev undersøgt så godt vi kunne, for sår, infektioner, lopper og andet der kunne tære på kræfterne. Bortset fra enkelte lopper og lidt klar væske fra næsen, var der intet at se.
Vores dyrlæge i Højby Dyrehospital, undersøgte hvordan vi kunne behandle for utøj, og vi fik tilsendt et loppemiddel til katte, til at dryppe den i nakken. Den skulle blot have 2 dråber. Den lille forkøelse er også væk.


Vi siger han! Vi har tjekket ham! En dag han stod op af buret kunne vi stikke et spejl under ham og se hvad han/hun var for en. Og der sad en lille tissefyr på maven!
Her er han i løbegården og sidder i sin madskål!
En dag fik han selskab i løbegården af
et andet "svin". Et marsvin.
Han taber sig!
De første dage tabte den lille fyr sig til 380 gram. og vi var bekymrede. Som anvist af Pindsvinevennerne i Danmark, får han kattefoder, torskerogn og vand. Tørfoder har han stående hele tiden, vådt foder der kan fordærve, får han tilbudt flre gange daglig, og til natten en stor skål fuld.
Vægten vendte igen, og idag d. 18 dec. vejer han 537 g.

Det er sjovt at følge ham. Han bliver naturligvis mere og mere tillidsfuld, og selvom han stadig krummer sig lidt sammen når vi tager ham op, strækker han sig hurtigt ud igen.
Han kender tydeligt vores stemmer og lugt, og vågner han, kommer han hen til buret tremmer og snuser.
Han har nærmest fået hæderspladsen i centrum, lige ved siden af tv'et. Så er det nemt at holde øje med ham, - og os!

Buret er et udendørsbur til kaniner og marsvin. Det har soveafdeling, og  er så stort at han har lavet sig et wc hjørne. Han har spåner i bunden og en portion hø som han bygger rede af.
Hver morgen kan vi se at han har rodet rundt og flyttet med tingene, - ja, nogle nætter lyder det nærmest som han holder fest!

Han er efterhånden vant til hundene og de er vant til ham. De får lov at snuse, og ved de skal passe på. Fra hundene er der er stor misundelse over den dejlige mad han får serveret.

Buret han bor i. Du kan se ham i nederste venstre hjørne hvor han sover.
Video af pindsvinet der spiser. OBS Bemærk, at det er en lang - 8 min. video så det tager lidt tid at hente!
7. jan. 2011. Så er pindsvinedrengen vejet igen, og det går virkelig fremad. Idag siger vægten 723 g. Dvs. at vi nærmer os en vægtforøglse på tæt ved 100 %, siden vi fandt ham. Han bliver også mere og mere tillidsfuld, og vi kan nu tage ham op uden han krummer sammen. Per sidder ofte med ham i skødet, og det synes han tilsyneladene godt om, og kravler rundt i sofaen og snuser til alt!
30.jan.  Øv! En kontrolvejning viste at han har tabt sig 50 g. Det virkede som om han var lidt skarpere over ryggen end sædvanligt, og desværre havde vægten ret! Den sidste uge har vi derfor prøvet at give andet mærke i kattemad og hvad vi nu har kunnet finde på, men appetitten kunne godt være bedre synes vi.
Vi har sat et balje med havejord, regnorme, og tørre blade ind til ham. Den hygger han sig med og graver og roder i. Det støver, men pyt med det, bare han får humøret igen!