Afrikansk Pygmæ Pindsvin
Tekst på siden er copyright ©
 
Pasning.
Sådan passer vi vores pindsvin.
Mad
Først og fremmest skal den serveres i tunge glacerede skåle der er nemme at gøre rene. De kravler nemlig gerne rundt på dem og op i dem.
Nogle - vores - drikker også vand af sådan en skål. andre bruger fint en plasflaske med drikkenippel.

Afrikansk pygmæ pindsvin er proteinspisende. Dvs. at de spiser insekter, kød, nogen spiser fisk hvis de tilbydes dette. De spiser lidt grøntsager hvis det ikke kan være anderledes, og hvis de er vænnet til det.

Vi fodrer vores med kattemad i form af tørre piller som de knaser med største fornøjelse. Vi bruger Lidl´s mad der har fået vinderplads i ernæring i Tyskland og i Danmark hos TÆNK.

De får også en færdig foder til pindsvin fra Vitakraft - sådan en med det hele i, det lugter fælt, men de er glade for det. Der findes forskelllige mærker. Vi har kun prøvet dette. Det er ikke alle dyrehandlere der forhandler pindsinefoder, men det findes. 

Og så tilbyder vi dem melorme hver dag. Blot nogle få stykker. Melorme køber man hos dyrehandleren.
Pindsvin kan nemt blive for tykke så der skal passes lidt på med foderet.

Nogen giver pinkies! (Nyfødte museunger), andre giver noget andet! Der er mange måder at fodre på, så der må man spørge de forskellige avlere.

Fodring kan være en videnskab, og det kan være svært hvis man prøver at lytte efter alle.
Vælg evt. en anden avler som du lytter til,  og gør som din egen mavefornemmelse siger er rigtig så det ikke ender i noget rod.
Og kik så efter hvordan dit pindsvin trives,  vej evt. pindsvinet med mellemrum og skriv resultatet op. Det kan give et hint om der skal ændres lidt på foderet.
Sygdomme
Sygdomme har vi ingen erfaringer med  - heldigvis! Vi har selv køb et par bøger fra USA hvor der omtales enkelte ting. Fælles er dog, at et dyr der pludselig ændrer adfærd, bliver passiv, og sidder stille. Evt. har væggtab og måske problemer med vejrtrækning, - ja så bør man søge dyrlæge.
Spørg evt. dyrlægerne i området om hvem der har erfaring med pindsvin, - det er ikke alle dyrlæger der har lige stor erfaring med dem.

Utøj
Vi fandt i vores stald et pindsvin og passede det gennem en vinter. Dette pindsvin som var en sen født unge, havde lus. Det blev vasket med en loppeshampo - Absolut  til katte. Behandlingen blev gentaget som beskrevet på flasken, og der var ingen problemer med utøj resten af tiden den boede hos os.
Vores Afrikanske Pygmæ Pindsvin kommer jo ikke ud - og man kan måske sige at det ville være overflødigt at intressere sig for utøj. Men - der kan hos os komme utøj IND i huset med de andre dyr, og - hø som vi giver dem, kan nogen gange indeholde utøj.
Derfor er det en god ide at være opmærksom på det.

Bad
Mange bader deres Afrikanske Pygmæ Pindsvin jævnligt. Kun hvis de har snavset sig til, eller af anden grund har brug for bad, bader vi dem.
Det kan især ske for de små unger, ja - hvis de har "trådt i noget".
Vi bruger en mild babyshampoo, eller shampoo til katte. Husk at skylle meget grundigt.
Formering - unger
Vi er ret nye som pindsvineejere.  Og var advaret om at det kunne være ekstremt vanskeligt at få unger, - eller at ungerne overlevede.
Måske har vi været meget heldige, men synes ikke det var så vanskeligt at det bør afholde nogen fra at forsøge, hvis man har lyst til dette.
Hvorfor overhovedet holde Afrikansk Pygmæ Pindsvin?

Fordi de er søde og nuttede og har sjove og yndige ansigter!

Er det en fornuftig forklaring?
Tja - dybest set er det vel et overgreb på dyr at holde dem i fangeskab, bare fordi vi kan, og synes dyrene er sjove, søde,  spændene osv.

Men det gør vi mennesker, og derfor har vi også pligt til at gøre det så godt og ordentligt som vi kan. For dyrene kan ikke protestere.

For Afrikansk Pygmæ Pindsvin er der måske også  - for os i hvertfald facinerende, at dette dyr ikke kan tvinges!

Det skal selv ville og være tryg ved os før vi har noget ud af det. Før vi kan stryge det med piggene, og kæle med et pindsvin!

Kun hvis vi giver det omsorg og gør det veltilpas, kan det overvinde sin naturlige adfærd med at rulle sig sammen for  sin beskyttelse, og istedet folde sig ud og lade os klø det på maven, nusse det på hovedet, og ae det med piggene.

Måske er vi også heldige at få et lille slik på næsen.
Større lykke findes vel næppe.
Afrikansk Pygmæ Pindsvin, eller Afrikansk hvidbuget pindsvin, - ja de benævnes ved flere navne. På latin: Atelerix albiventris.
De hører til eksotiske kæledyr i lovgivningsmæssig forstand, og er tilladt at holde i fangenskab.

Afrikansk Pygmæ Pindsvin bliver ikke så store som det europæiske pindsvin  i vores have, - og som man IKKE må holde i fangenskab.
Vægten kan variere en del hvor det "almindelige" er mellem 300 og 450 g.

Adfærd: Afrikans Pygmæ Pindsvin er aften/nat aktive. De sover det meste af dagen, evt. kun afbrudt af en toilettur eller for et tår vand og en snack.
De kan dog fint  - nænsomt - vækkes så man kan håndtere dem i løbet af dagen.

Natten bruges på fødesøgning og kurtisering hvis det er yngletid.
Pindsvin kan lide at udforske området, og kravler gerne rundt og igennem, hvor den kan.
Den puffer til tingene og undersøger hvad der ligger gemt nedenunder og bagved en stub. En adfærd man kan bruge når man skal prøve at aktivere sit pindsvin.
Temparatur.
Deres favorit temperatur er ml. 22 og 28 grader. Så et lunt rum i boligen uden træk, men heller ikke lige ved siden af en kraftig varmekilde er bedst til deres bolig.
Det er således ikke et dyr man kan have udendørs på vore bredegrader.
Legetøj
Vi har prøvet med forskellige ting, - bolde osv. men det havde ingen interrese.
Men ting der kan kravles igennem, og kravles op på, og gerne hvor der virkelig skal lægges kræfter og fantasi i for at gøre det, - det er de glade for.
Der kan købes en del forskellige færdige huse til gnavere der fint lever op til disse krav.
Indretning
Et hjul at løbe i. Det er et must! Og det skal være stort!
Det skal helst være med lukket bund, alternativt med meget fintmasket net. Hjul der består af tremmer med afstand er ubrugelige, og kan rive dyrets fod af led.
Der findes hjul helt i træ, men disse egner sig ikke til Afikansk Pygmæ Pindsvin da de ikke kan gøres tilstrækkelig rene, og nogle pindsvinemaver fungerer (bedst) når de løber i hjulet. Hjulet skal kunne holde grundig rengøring.
Det kan volde visse problemer at få fat i et hjul der er stort nok. Det skal være min. 28 cm. i dia. Og meget gerne større.
Vi har bestilt et hjul: Silent Spinner i england på 32 cm ( 12").  Det er helt i plast, kan både spændes fast i tremmerne eller stå selv.
Og det er lydløst! Hvilken lettelse!

Hus
Der bør være mere end 1 hus, da pindsvin kan lide at have valgmuligheder. Der kan købes fine færdige huse, eller man kan fremstille selv. Ja - en lille papæske kan også fint bruges. Der skal ikke være "vinduer" i husene, da husene tjener som sovehule.
Nogle tilbyder deres pindsvin fine huler af fleece beregnet til ildere, og lign. Vi har ikke afprøvet om det er noget de vil bruge.

Bundlag
Det kan der siges mange ting om og enhver opdrætter har sit eget favoritbundlag.

Nogle bruger kattegrus. Vi synes det støver!
Vi har prøvet spagnum. Det ser flot ud men det støver.
Vi har prøvet fint barkflis. Det ser fantastisk flot ud, men det støver. Til gengæld er der i dette matriale en udfordring for pindsvinet med at grave efter melorme.
Vi har også prøvet træpiller for at undgå støvet. Det larmer når pindsvinet bevæger sig, og må være fantastisk ubehageligt at gå på.  Det er meget tungt at håndtere. Så det droppede vi hurtigt.
Boligen - bur
Buret skal være så stort som overhovedet muligt.  Afrikansk Pygmæ Pindsvin er dyr der er glade for at bevæge sig. I deres naturlige habitat, - levested, bevæger de sig over lange afstande.
Første gang man ser hvor lange ben disse pindsvin rent faktisk har, bliver man noget forbavset. Og Afrikansk Pygmæ Pindsvin kan løbe stærkt.

Et bur beregnet til marsvin eller kaniner  kan bruges. Der bør være tråd på toppen også, da pindsvin er ganske framragende klatrere.
Og så kan de blive MEGET, MEGET flade! Derfor skal afstanden mellem tremmerne være så lille som mulig. Pindsvin kan komme ud gennem det mindste hul! Og de vil prøve! De kan trække sig op i kløerne på forpoterne og vips, - så er de væk!
Nogle bruger et terraie, - det har vi ikke erfaring med, mem kan meget nemt se det praktiske i at man ikke har den farvede plastbund der hindrer ethvert kik ind hvis man er i øjenhøjde med buret.
Hvorfor laver man dog ikke klare plastbunde til marsvinebure?
Spåner
Vi undgik det i starten, da vi mente det ville være besværligt for dyrene hvis det satte sig i piggene. Det gør det ikke, og det er det matriale vi nu foretrækker.
Det er billigt, vejer kun lidt, er nemt at "plukke" afføring op fra, og støver minimalt. Og de store melorme kan pindsvinene godt grave efter.

Vores dyr er meget renlige, og laver sig et wc hjørne. Hos dem har vi en lille bakke med kattegrus der kumper,  så er det ret nemt at holde disse bure rene.
Renlige pindsvins bure, kræver ikke rengøring så ofte, som de der bruger hele buret som toilet.

som pindsvinene bruger til at rede seng med i deres hus. Det har de meget fornøjelse af.
Tekst og billeder på siden er copyright ©
Håndtering af pindsvin.
Herunder: Super godt hjul: SILENT Spinner der produceres af firmaet super pet.
Herunder: ok hjul.