Det er vigtigt at du allerede fra dag 1. når du får hunden hjem, børster den lille hvalp, så den vænner sig til det.

TIPS.
Selvom vi har et godt arbejdsbord til at ordne vores hunde ved, har vi har altid haft en kurv ved sofaen, med et lille tæppe, og lidt børster og kamme. Så er det nemt lige at tage en tur med børsten når hunden ligger og hygger sig alligevel.
Shih Tzu
Alt på siden er copyright ©
kontakt osPelspleje hos Shih Tzu

En Shih Tzu er en overdådig pelsrig hund, med en silkeblød pels og underuld.

Standarden beskriver at Shih Tzuen  skal være langhåret. Og den er smuk, når pelsen er velholdt!
Det tager tid at holde en lang pels. Når føst pelsen er udvokset tager det tid hver dag, ligesom bad med jævne mellemrum er nødvendig.

Pelsplejen kan læres, og det kan være en hyggelig stund med hunden, hvor man samtidig har en god kontakt med hunden.
Det kræver få, men gode redskaber. Det er en god ide at høre hvad andre bruger af redskaber, så man ikke køber sig fattig i børster og kamme.

Allerede fra opdrætteren skal hunden være vænnet til at blive børstet. Det er vigtigt at vedligeholde dette, også selvom pelsen er knap så lang ved 8-10 ugers alderen.
Der er et par steder på hunden man skal være særlig opmærksom på, hvis man måske ikke lige orker at børste hele hundens pels.

Omkring øjnene hvor der ofete også sidder lidt "snask, bag ørene, hvor hunden pels er silkeblød. I "armhuler" og i lysken, hvor pelsen har tendens til at filtre.
Pas på ikke at kommet il at rive, da det er meget ømme steder.

En ting der er meget, vigtig er at børste i bund!
Vi har et par gange set en pels der ved første øjekast så fin glat ud. Men da vi fik fingerene i pelsen, så var det kun det yderste lag pels der var børstet. Resten af pelsen neden under var et stort filtret lag, og det var ubeskriveligt rædselsfuldt.

Pelsen skal ikke være ret lang før man ikke bare kan lade en langtandet kam, glide igennem, helt i bund. Så er det tid til at børste i små afsnit, ved at man hele tiden deler pelsen og får fat i hver enkelt tot hår. Så opdager man også når der er en filter på vej, og kan nå at rede den ud.

På den måde arbejder man sig igennem hele pelsen. Børster man hver dag, kan man dog ofte nøjes med at trække den store kam igennem og den vil fange der, hvor der er en filter på vej. Pas på med at rive og trække i pelsen!
Er der en filter, så hold i bunden af filttotten med et par fingre, mens du børster ned gennem hårtotten. Start yderst, og arbejde dig stille og roligt ned mod bunden.
Et tip kan være at have en lille bøtte med hårbalsam ved siden af. Dyp et par fingre i balsam og dup lidt af det ind i totten. Dup, - ikke gnide.
Det vil gøre det langt nemmere at løsne totten.


Er det første gang du har en Shih Tzu, så sørg for at du kan få hjælp og vejledning hos avleren med pelsplejen. Din avler bør være ligeså intresseret i at du kan klare pelsen, for hunden er jo hans reklame.
Man kan også klippe den!
Hunden indeholder de samme gode egenskaber,  men bliver nemmere at håndtere til hverdag. Vi synes det er en hund med så mange fremragende kvaliteter, at pelsplejen ikke skal afholde en fra at have en Shih Tzu.

Er man lidt fiks på fingrene kan man klippe hunden selv. Efter at have forsøgt mig med diverse såkaldte hårsakse til en billig penge, spurgte jeg min lokale frisør, om hun havde en "kasseret saks" jeg kunne købe. En frisørsaks er det ypperste stykke værktøj, men selv en kasseret frisørsaks vil være 1000 gange bedre en en billig køkkensaks. Jeg fik lov at købe en saks af hende for 300 kr. Nyprisen var 4500 kr. Og, - den er en drøm at klippe med!
Man kan også købe en god klippemaskine. Og nej, det er spild af penge at købe selv den dyreste hårklipper til mennesker, for den er ikke stærk nok.

En hunde-klippe-maskine - koster fra ny, fra ca. 2000 kr. Man kan være heldig at købe en brugt maskine og så blot købe nye skær. Vi har en maskine fra Oster, og den har klippet ja, - måske 100-150 klipninger indtil videre.
En klipning hos en hundefrisør, starter ofte ved de 500 kr. Så den er hurtigt tjent hjem, når hunden skal klippes hver 3-4 mdr.
Hunden bliver meget kort med en hundeklippemaskine, men det er nemt, og der går blot 2 uger før der et pænt lag pels igen.
Lauritz med en nem bamse - eller hvape klip.
Kun halen har her fået lov at beholde sin længde.
Til pelsplejen bruger jeg en Mason Person Hårbørste med ægte hår og nylonhår.
Den er dyr! Ca. 400 kr. men den er fantastisk til Shih Tzu pels, både den almindelig børstning og til at rede filtrer med.
En lille, blød, karte til særlig vanskelige filtrer. Husk, - en karte skal ikke bruges til hele pelsen, da den slider pelsen i stykker.
Det kan godt være at du synes det er nemt at børste hunden igennem med karten, men efterhånden vil du opleve at pelsen slides i stykker og bliver en filtret masse.

En hårsaks, til at klippe vanskelige filtrer igennem. Klip
aldrig på tværs! Klip på langs, altså med groretningen, ellers vil du få en grim overklipning.
Klip et par små klip i filtren og prøv om det er nemmere at få filtren løsnet.

Nogle bruger at klippe kort omkring øjnene, selv med en lang pels.
Man kan få sakse der er afrundet i spidsen, så den er ikke helt så farligt at bruge. Men der skal alligevel passes på.

Kløerne skal klippes, og øregange holdes frie for pels. Bed din dyrlæge om at vise dig hvordan du gør dette.
Husk at klippe under og mellem trædepuderne. Der vokser håret også, og det er ubehageligt for hunden at gå på sådanne hårklumper.
Især om vinteren når der saltes på fortorvene er dette vigtigt.  (Er der meget salt, kan det være en fordel at give hunden et par små støvler på.)

Tænderne skal holdes  ligger med stor sikkerhed hulter til bulter. Væn hunden til at få børstet tænder jævnligt, og tjek ligeså tit, for tandsten. Netop fordi hundens kæber er så korte (sammentrykkede) har hunden svært ved at holde dem rene selv, også selv om den får ben og andre tandrensende ting at tygge i.
Ofte kan det være nødvendigt med tandrensning 1-2 gange årligt.

Hunden skal indimellem vaskes.
Det er meget forskelligt hvor tid man gør det! Udstillingshunde vaskes ofte hver uge.
Vores Shih Tzuer vaskes efter behov, og det er meget forskelligt. En kan måske have behov for en omgang hver 3. uge, en anden hvert halve år!

En Shih Tzu skal altid være fuldstændig redt igennem inden vask, ellers får du en filtret uldsok ud af det. Med garanti!

I forvejen har jeg blandet hundeshampoo med lunkent vand, i en plastkande. Hunden skylles med vand, og shampoo fordeles i pelsen. Derefter "løfters" shampooen forsigtigt ned i pelsen, efterfulgt af en skylning. 
Aldrig nuldre og rode.
Dette gentages 1 gang , og der skylles grundigt.
Balsam som jeg i forvejen har fortyndet fordeles i pelsen.
Lad det sidde lidt, - gerne et par minutter! Og skyl efter, -
MEN ikke helt ud! Fidusen er at efterlade lige netop nok balsam til at pelsen ikke filtrer så nemt bagefter.
Så skal hunden tørres forsigtig med masser af håndklæder som man trykker mod pelsen, - ikke gnubbe!

Hunden kan føntørres, ganske som dit eget hår, og det bliver smukt og fyldigt.