Nanna og Pers Marsvinesider
Alt på siden er copyright ©
 

Det tamme marsvin (G. porcellus) har sandsynligvis været avlet til kødproduktion i Sydamerika i mindst 3000 år. Den præcise oprindelse er ukendt, men biokemiske studier tyder på at C. porcellus ned- stammer fra C. aoerea, C, tschudii eller C. fulgida men at det er tydeligt adskilt fra disse arter.

Info boks:
Klippemarsvin - Billederne er brugt med tilladelse fra Smithsonian´s National Zoo
Washington DC

Marsvinfamilien (CAVIIDAE) omfatter, i nyere tid, 5 slægter med i alt 16 underarter. Længden fra hoved til hale variere fra 150 mm hos det Gul-tandede marsvin til 750 mm hos marsvinets største fætter Maraen. Pelsen er grov og sprød.
For slægten Cviinae (Cavia, Kerodon, Galea &  Microcavia) gælder at kroppen er robust, hovedet stort, ørene og benene korte.
For Dolichotinae gælder at de har et harelignende udseende med lange ører og lange ben. Caviidae's  findes i næsten alle typer terræn, helt op til 4000 m. højde, dog ikke tæt jungle (Starrett)
Ingen af arterne går i vinterdvale, selv ikke de der bor i store højder hvor temperaturerne til tider kan være meget lave. Arterne er spredt over det meste af Sydamerika.
Det vilde marsvin
I tiden under Inka riget (1200-1532) gav en højt udviklet avlsudvælgelse et væld af forskellige farvevarianter. På det tidspunkt strakte udbredelsen af det "tæmmede" marsvin sig til at dække fra det nordvestlige Venezuela til det centrale Chile.
Marsvinet blev bragt til Europa i starten af 1600 tallet og har siden midten af 1800 tallet  været brugt til forskning verden over. Samtidig er det som bekendt også blevet et meget populært kæledyr.