Nanna og Pers Marsvinesider
Alt på siden er copyright ©
 
Hold rent omkring marsvinet!


Hvis man har mulighed for opbevaring og for at skaffe det naturligvis, så er det en klar økonomisk fordel at købe
spåner i store baller og en balle hø hos en landmand.
En balle spåner, der vejer i omegnen af 25 kg.  koster omkring 100 kr. hos de fleste foderstof firmaer. Disse ligger ofte i udkanten af byen, - kik i den lokale vejviser.

En balle hø, i Morten Kock str. (de små gammledags balletyper), fås ofte for 12-15 kr.
Prøv evt. at sætte en annc. i gul og gratis  hvis du ikke kan finde nogen der sælger disse. Det gør vi, og har altid godt resultat.

HUSK at stikke næsen i høet, som skal dufte dejligt og tørt. på det
Snavset foder!

Fodring har sin egen side,
og her skal vi blot nævne at det kan altså være noget af en opgave at finde en skål marsvinet ikke kan vælte eller flytte rundt på.
Dermed får marsvinet også tømt skålen og blandet med bundlag og snavs.
En god tung lerskål med høje sider er ofte brugbar Vi har også brugt foderskåle i stål, med ophæng til at sætte i tremmerne. Så vil problemet ofte være, om marsvinet nu kan nå skålen! Her har vi brugt at sætte marsvine hulen sådan at marsvinet skal kravle derop for at kunne nå maden.

Og så er det jo at vi pludselig har
en lille agylitibane til marsvinet, hvor dyret samtidig bliver aktveret, - og det er slet ikke så tosset!
Man kan gå videre og lave en holder til grønt, og en høhæk der kun kan nås hvis marsvinet kravler gennem et rør osv. osv.
Naturligvis kan man også købe sig til miniature agilitybaner til gnavere i de fleste dyrehandlere. De er ganske sjove og farverige. Men, - man kan også lave det selv! Men det er en ganske anden sag.

Som bundlag i buret, bruger de fleste alm. træspåner. Det er et ganske fint og nemt at arbejde med. Det kan dog støve lidt, men det kan nemt forebygges ved at strø lidt gavmildt med hø eller halm over bundlaget. Nogle er gået over til at bruge træpiller, som de måske har i forvejen til deres fyr! Det kan dog måske føles lidt "akavet" at gå i for dyrene! Men, - vi har selv ingen erfaring med det.
Også kattegrus har nogle forsøgt sig med, men det støver simpelthen for meget for dyrene. til sidst skal nævnes at visse firmaer har forsøgt sig med spåner/træpiller til gnavere, tilsat en parfumeret duft! Efter min mening burde det være forbudt at udsætte dyr for parfume. Tænk at gå med næsen i den (stank) hele døgnet!

Hø er meget vigtigt! Dels som fodermiddel, og der bør være adgang til hø hele døgnet, men også til at rode sig en hyggelig rede i! For at sikre at der er rent hø at spise, er en høhæk en god indretning.
Toilet! Jamen hvad er det nu for noget pjat? Ja, - naturligvis skal der ikke være indlagt vand og skyl, men igen, - hvis marsvinet har plads nok, vil den indrette et hjørne, hvor den gør sig ren. Og det er jo faktsik også både nemmere, lige at skifte bundlag i et hjørne, frem for et helt bur, som man så kan vente lidt længere med.
Man kan købe særlige hjørnebakker  til gnavere, som toilet i buret. Men, - ofte har de en ret høj kant!

Hos os, bruger vi i de indendørs områder, at bruge bunden af en opvaskebakke, - vi har skåret den af med en vinkelsliber med et fintandet skær, og efterladt en kant på ca. 3 cm. Til et mindre bur kan man måske bruge en  mindre plastbeholder som man skærer til i størrelse. Bakken stilles i det foretrukne hjørne, fyldes med savsmuld og skiftes efter behov.
En smuk HIMALAYA i sit wc hjørne
Først og fremmest: marsvin er renlige dyr, - hvis de har plads til at være renlige på.!