Alt på siden er copyright ©
KLØE: En af de mest almindelige ting er, at marsvinet begynder at klø sig. Prøv at kikke dyret grundigt efter i bunden af pelsen. Hvis du kan se nogle meget små (1-2 m.m.) hvide dyr, har det fået lus. De kommer formegentlig fra høet, og så vidt vi ved, går de ikke på andre end marsvin. Du skal vaske dit marsvin i loppeshampoo beregnet for gnaver eller katte. Følg vaskeanvisningen og beskyt dyrets øjne. Du skal føntørre marsvinet grundigt ved svag varme bagefter. Sørg for at rense buret grundig inden du bruger det igen.
KLØE, AFGNAVET PELS, STØRRE ELLER MINDRE SÅR , DYRET TABER I VÆGT: Hvis du oplever dette, og at symptomerne tager til over en periode, så skal du til dyrlægen, for det er næsten helt sikkert Selnick mide angreb. Det er desværre ikke alle dyrlæger der kender denne sygdom!
Miden kan ses under et mikroskop. Dyret behandles i to omgange, med: Ivomec. Uden behandling vil dyret sygne hen og dø. Det er en meget smitsom sygdom, så har du flere dyr, bør de alle behandles på en gang. Dyr kan bære sygdommen længe uden problemer, men ofte ser man, den bryder ud efter en stress situation. Kik altid et dyr grundigt efter når du køber nye marsvin, også de dyr den går sammen med!
Selvom man passer sit marsvin godt, kan det ske at dyret bliver syg.
FORSTOPPELSE: Kniber det for marsvinet at komme af med afføringen, kan det være at det ikke har drukket nok. Giv frisk vand, og kræs lidt ekstra og giv agurk der indeholder masser af vand.
FORKØLELSE, NÆSEN LØBER, ALMEN UTILPASHED. Giv dit marsvin en varmelampe, (pas på det ikke bliver for varmt og pas på brændbare ting) og sørg for godt varmt rum.
Pas på den ikke ligger i vådt underlag. Bedres det ikke efter et par dage, kontakt dyrlægen!
SÅR EFTER BID: Rens såret grundigt med klorhexedin opløsning på en tot vat. Klip pelsen omkring såret væk, så der ikke ligger hår i det. Rens 2 gange dagligt, og opblød og fjern evt. forsigtigt en tyk skorpe. Såret skal helst hele indefra. Køb evt. klorhexedin creme receptfrit på apoteket og smør et tynd lag på hele såret.
BYLD: En øm, blød hævelse kan være en byld. Der vil være et "centrum", der hvor bylden vil tømme sig selv. Tømmer den sig selv, kan du se det som et helt cirkelrundt lille hul. Du kan evt. opleve at materien kan presses ud hvis du trykker i kanten.
Du kan søge dyrlæge, der vil tømme og rense bylden, og evt. give en penicillin indsprøjtning. Du kan rense selv, ved at trykke så meget materie ud som muligt (det kan godt lugte slemt) og med en lille engangssprøjte (fås på apoteket til et par kroner) med klorhexedin, (også fra apoteket), sprøjte såret rent.
Rens til slut såret med klorhexedin vædet vat. Gør dette et par gange om dagen. Sørg for at fjerne evt. sårskorpe, så du kan komme til at rense.
Først når ingen hævelse er tilbage, og såret er helt tørt og rent, kan du lade det hele færdigt, selv.
KNÆKKEDE TÆNDER, for lange tænder: opdages ofte ved at marsvinet holder op med at spise, eller opgiver at spise mere end kraftfoder. Et marsvin har som du ved, lange fortænder i over- og undermund. Men langt tilbage i munden sidder også nogle kindtænder, nogle rigtige kværner, til at bearbejde den afgnavede føde.
Hvis marsvinet har knækket en enkelt tand, betyder det oftest ingenting. Blot skal man holde øje med at tænderne parvis, ender med at være lige lange igen!
To skævt knækkede tænder betyder heller ingenting, du kan evt, med en negletang (sådan en kraftig en til mennesker), forsigtig klippe tænderne af i ens længde. Pas på du ikke klipper tungen af!!!
Hvis alle fortænderne er knækket af af en eller anden grund, så må du i gang med rivejernet! For dit marsvin skal de næste 14 dage have råkostsalat, indtil de nye tænder er vokset ud igen!
Forebyg tandproblemer, ved at give dit marsvin frisk afklippede grene fra frugttræer, der naturligvis ikke må være sprøjtede.
PLUDSELIG DØD, DØDFØDTE UNGER, DEFORME DØDFØDTE UNGER, UTRIVELIGE VOKSNE OG UNGER: Suk! Det kan være så mange ting, men u-trivelighed kan være for ensformig kost, kedsomhed eller savnet af en ven eller dens menneske! Men også selnik-mider som opleves svagt i begyndelsen. Pludselig død kan naturligvis skyldes en skjult sygdom, alderdom, men også dårligt hø! Dårligt hø, kan også være skyld i aborter, dødfødte og/eller deforme unger, og almen utilpashed.
DIARRE: rens buret grundigt og fjern alt frugt og grønt. Giv kogt, koldt vand, hø samt kraftfoder. Køb helst en helt ny portion hø og foder, - det kan være det gamle er dårligt!
Bliver det ved mere end 2 døgn, skal du kontakte dyrlægen!
Kan DU supplere med erfaring til denne side, så giv os endelig besked.
send mail