Alt på siden er copyright ©
En teddy hun som netop har født 5 smukke unger.
Bemærk at der foran hende, stadig ligger en moderkage!
PROBLEMER?
Livmoderfremfald.
En hun fik 6 unger. Fødslen klarede hun fint - troede vi - for 2 døgn efter fik hun en Uterusprolaps dvs. livmoderen gled simpelthen ud af skeden. Vi havde hende til dyrlæge og valgte at få hende aflivet ! Alle 6 unger klarede sig dog fint alligevel. Der var andre hunner til at tage sig af dem og give dem mælk.
En anden hun oplevede vi, abortere 2 fostre på ca. 3 cm. Hun blødte i 2 dage efter og blev holdt meget øje med, men blev frisk igen.
Hvorfor hun aborterede ved vi ikke. Hun har siden fået flere kuld uden nogen problemer.
Forsat blødning efter fødsel.
Det er sjældent vi har oplevet at en hun bløder mere end en halv dags tid. Man skal holde øje med det. En enkelt gang blev hun ved at bløde og vi prøvede derfor at massere hendes mave forsigtigt. Der kom efter kort tid en moderkage ud som åbenbart ikke havde løsnet sig helt. Derefter var der ingen problemer.
Vi havde en kort periode med tilbagevende problem at mødre døde få dage før termin (fødslens tidspunkt), - umiddelbart efter, eller få dage efter fødslen.
En undersøgelse af et par af de døde hunner viste, at de simpelthen var for fede, og derfor var offer for en "selvforgiftning", dvs. leveren kan ikke klare presset af drægtighed, forestående fødsel og fedmen.
Efter den tid er vi MEGET obs på, at vores hunner ikke er for tykke. Især når de skal parres!
Men sjovt er det at få unger. Husk blot at lave en aftale med din dyrehandler om at aftage ungerne. Det kan være fristende at beholde dem selv, men hunsk at de bliver til mange !
Der kan naturligvis lavet opslag i det lokale supermarked, eller sælges gennem gratis annc.
Fødsler og unger
Ønsker du dit marsvin får unger, er der flere ting du skal være opmærksom på.
Hunnen skal helst ikke være meget mere end 10 mdr. ved fødslen. Et hunmarsvins bækken vokser sammen i 12 mdr. alderen og en førstegangsfødsel efter denne tid kan give problemer ved fødslen. Ny viden om marsvin ændrer fuldstændig ved vores opfattelse af, hvornår man kan parre et marsvin uden problemer. Det viser sig, at den gammelkendte teori om sammenvoksning af bækken er baseret på et studie af 2 hanner!!!
Disse hanner viste tegn på sammenvoksning af bækkenet inden 1 år, og derfor konkluderede man at det gjaldt for begge køn. Det gør det ikke!!!
Studier af hunmarsvin viser at bækkenet IKKE vokser sammen, men at brusken i bækkenet bliver mindre smidigt med alderen. Der nævnes en alder omkring 2 år før det begynder at kunne måles.
Disse nye oplysninger stammer fra bl.a. dette link
Jeg har endnu ikke selv haft mulighed for at "efterprøve" dette med en parring af en hun på mere end 1 år, men vil naturligvis prøve det.
Et marsvin kommer i løbetid ca. hver 16. dag.
Ungerne fødes ca. 59 - 74 dage efter parring. Hunner "sidder" op når hun føder, og æder straks fosterhinde og moderkage. Derefter slikker hun ungen tør - hvis hun kan nå det inden den næste kommer.
Hvis moren dør fra levende unger.
Og det kan ske! Har du andre marsvin med unger, er det sjældent et problem, for de vil næsten automatisk overtage pasningen.
Har du ingen mødre, kan du forsøge at efterlyse marsvinemødre med mælk i diverse marsvineforum på nettet. Også Facebook kan måske være en ide!
Til små unger, kan grøntsager evt. rives på råkostjernet.
Man kan evt. forsøge sig med kilingemælk i en engangssprøjte, som gives i munden på ungerne, Gør det langsomt, og ikke for meget ad gangen.
En sutflaske til killinger kan måske bruges hvis ungerne er store af fødsel.
Og så skal der naturligvis tilbydes en færdig marsvine blanding, og grønt.
Her er det MEGET vigtigt, at man bruger grønt med masser af vitaminer, og ikke agurk og lign.
Hvordan kan man så se hvornår hun skal føde ? Nogen gange, men ikke altid, holder hun op med at spise ca. 12 timer inden, og får man ofte unger, har man efterhånden fornemmelse for det, men - ofte er de der bare lige pludselig.
Ungernes vægt kan svinge meget. Oftest mellem 45 g. og 110 g. Vi har haft en fødsel med kun een unge, på 140 g. og unger på 35 g.
Ungerne begynder at løbe rundt så snart de er tørre og kan også straks spise selv.
Man skal derfor sørge for at give kraftfoder i en skål ungerne kan nå op i. Og give dem samme gode foder som de voksne får. Ungerne dier hos moderen så længe hun gider - oftest ca. 2 uger.
Har man flere hold unger ad gangen vil man opleve at alle mødrene hjælpes ad og ofte dier de små som det nu bedst passer sig.
Ungerne kan tages fra i 3-4 ugers alderen afhængig af hvordan de klarer sig vægtmæssigt. Det er derfor en god ide at veje ungerne regelmæssigt for at holde øje med om de tager godt på. En retningslinie for hvornår de er store nok til at tage dem fra moderen kan være når de vejer ca. 300 g. Men her skal naturligvis tage højde for om forældredyrene er meget små eller meget store.
Denne hun, fødte 6 kæmpe unger samme aften! Det er sjældent at de er SÅ store som hende.